HOOPE+PLEVIER Architects aan het woord
Het nieuwe Caendorp
Het Caendorp is ontworpen door HOOPE+PLEVIER Architects uit Amsterdam, een bureau dat zich voornamelijk op woningbouwprojecten richt. Het Caendorp in Heiloo heeft vanaf 1968 een rijke geschiedenis gehad als bungalowpark in het groene buitengebied. Dit groen is door de architecten ingezet als startpunt, met een duurzaam en modern woningbouwproject als eindresultaat waar jij als bewoner straks enorm van gaat genieten.
Bestaand groen
De locatie bezit veel volwassen bestaande bomen en planten, en dit hebben de architecten in het nieuwe landschapsontwerp bijna volledig weten te handhaven. Jos Hoope: “Vaak zie je in nieuwbouwprojecten dat het ruim 10 jaar duurt voordat een locatie volwaardig groen is. Bij het Caendorp was het bestaande groen echt een cadeau, dat we zoveel mogelijk hebben bewaard. In het plan is veel aandacht besteed aan natuur en biodiversiteit.”
Groene buitenplaats
Het nieuwe Caendorp is in de opzet vormgegeven als een buitenplaats, een in zichzelf gekeerde binnenwereld in het groen. Het is op te vatten als een klein, autoluw dorpje, waar iedereen een vrijwel gelijkwaardige woning heeft en saamhorigheid kan gedijen.
Een groen plein vormt het gemeenschappelijke hart van de locatie, een aantal van de woningen sluit zelfs met de voordeur aan op dit plein. Tevens verbindt het plein de zuid- en noordzijde van de planontwikkeling welke in fase 2 wordt uitgevoerd.
Een fraaie laan met twee kaarsrechte bomenrijen vormt een sterk contrast met het wilde groene landschap, en is daarom het belangrijkste nieuwe ruimtelijke element. Aan deze laan liggen twee poortwoningen, die met hun eigentijdse erkers de entree van de buitenplaats markeren. Deze woningen hebben vrij zicht op de toegangslaan van Het Caendorp, en vormen een duidelijk oriëntatiepunt in de buurt.
Duurzaam woningontwerp
Het unieke aan het ontwikkelingsplan is dat vrijwel alle woningen vrijstaand zijn opgezet op een royale kavel, en de profielen tussen de woningen ruim opgezet zijn. Jos Hoope: ‘Zo ontstaat een luchtig en ruimtelijk gevoel.’ Ook over het gebruik van de woningen is goed nagedacht.
De woningen bieden veel woongenot aan de toekomstige bewoners, omdat ze volledig afgestemd kunnen worden op hun wensen. Roy Plevier: “Elke woning heeft mogelijkheden tot uitbreiding, wanneer een koper behoefte heeft aan meer ruimte. Een extra woonlaag of uitbouw is per woning al in de plannen meegenomen, passend bij het ontwerp. Zo is het woningontwerp duurzaam en kiest een koper de ruimte die hij of zij nodig heeft.” Niet alleen het ontwerp is duurzaam, dit is ook duidelijk doorgevoerd in de keuze van de architecten voor het materiaalgebruik.
Natuurlijk materiaalgebruik
Gekozen is voor échte natuurlijke materialen, die onderhoudsarm zijn en mooier worden door de tijd heen. De woningen zijn bekleed met een houten afwerking, en de repetitie van het hout geeft de woningen een moderne, natuurlijke uitstraling. Gemetselde plinten zorgen voor een solide basis, en gaan tegelijkertijd vervuiling van het hout tegen waardoor het veel langer mooi blijft. Door het toepassen van glazen puien op markante plekken worden binnen en buiten met elkaar verbonden, waardoor je het groen zelfs binnen fijn ervaart.